21
sierpnia 2014
Informacje Prasowe

Kontrole Inspekcji - zafałszowania koniną

Dodano: 01.03.2013
Kontrole Inspekcji - zafałszowania koniną

Dziś rozpoczęły się kontrole żywności powadzone na zlecenie Komisji Europejskiej w związku z potencjalnymi zafałszowaniami wyrobów wołowych mięsem końskim. Koordynatorem bieżących działań wszystkich jednostek zaangażowanych w kontrole jest Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

W rozpoczętych dziś działaniach udział wezmą kontrolerzy trzech wyspecjalizowanych Inspekcji: Weterynaryjnej, Handlowej oraz Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych. Polska została zobowiązana przez KE do analizy 150 próbek wyrobów zawierających mięso wołowe. Zgodnie z zaleceniem KE, kontrole obejmą:

  • żywność przeznaczoną dla konsumenta lub zakładów żywienia zbiorowego, wprowadzanej do obrotu lub etykietowanej jako zawierająca wołowinę,
  • mięso końskie przeznaczone dla konsumentów, w celu wykrycia pozostałości fenylobutazonu.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych pobierze 75 próbek u producentów. Tyle samo zbada Inspekcja Handlowa, która na zlecenie UOKiK w ramach swoich kompetencji, rozpoczęła dziś kontrole w placówkach detalicznych. Kontrolerzy sprawdzający potencjalne zafałszowania mogą m.in. pobrać próbki ze sklepów, hurtowni oraz placówek gastronomicznych.

Ponadto badania mięsa końskiego w celu wykrycia pozostałości fenylobutazonu przeprowadzi Inspekcja Weterynaryjna.

Kontrole będą trwały miesiąc. Wówczas poznamy wyniki pozwalające na określenie skali występowania ewentualnych zafałszowań wyrobów wołowych surowcem końskim.  Wszystkie zebrane próbki zostaną przebadane laboratoryjne w zakresie identyfikacji surowców mięsnych na podstawie analizy DNA.

Koordynatorem działań informacyjnych oraz rozpoczętych kontroli jest Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno–Spożywczych.